2009. augusztus 20., csütörtök

TÖRÖK FŰSZEREK - BAHARATLAR

Felségem fűszerpolca
A mi isztambuli konyhánkban szinte minden olyan törökországi fűszer megtalálható, amit egy átlagos itteni háziasszony rendszerint használni szokott. Hozzá kell tennem: itt még ma is sokkal többféle fűszert használnak az ételek készítésekor, mint manapság otthon Magyarországon. Ennek ellenére az elkészült étel mégsem lesz túl fűszeres, mert a felhasznált fűszerféleségek jól harmonizálnak egymással, kiegészítik egymást. Nálunk, a mi konyhánkban a legfontosabb alapfűszer az őrölt pirospaprika, a fekete bors, aztán a menta (törökül: nane)… ezek szinte mindennap használatban vannak.
Persze, el kell mondanunk azt is, hogy vannak fűszerek, melyeket csak ritkán, vagy csak bizonyos alkalmakkor használunk. Ezekből többnyire nem is tartunk nagyobb készletet itthon. Különben is, a fűszereket itt nem gond beszerezni, még a ritka fűszerféleségeket sem. Nemcsak a kifejezetten ilyesmire szakosodott fűszerüzletekben, de a kisebb-nagyobb élelmiszerboltokban, sőt, a heti piaci napokon kint az utcán is sokan árulnak fűszerféleségeket. A legutóbbi ilyen heti bevásárláskor például 7-8 féle őrölt pirospaprikát számoltam össze, a többi fűszerféleségről nem is szólva!
És, most lássunk egy gyors leltárt, mi is van a fűszerpolcunkon:
Karabiber, feketebors (latinul: Fructus Piperis nigri)
Kırmızıbiber, pirospaprika - amiből van tatlı, azaz édes, illetve acı, vagyis csípős, toz biber = őrölt paprika, továbbá
Pul biber, azaz durvára tört piros paprika. (Ezekről más írtam a korábbiakban.)
Nane, borsmenta - (Latin neve: Mentha piperita), amikor például nyáron, szezonja van, borsmenta friss leveleit salátaként használjuk, máskor a kuru nane, a szárított mentalevél kerül az ételekbe. Például a köfte-, vagyis a fasírtfélék egyik fontos alapanyaga.
Kekik, kakukkfű - (Latinul: Thymus vulgaris), a feleségem elsősorban a különféle húsételekhez használja, valamint velem itatja a kakukkfűteát (Kekikçay), amikor megfázom. Állítólag antiszeptikus hatása van… az íze mindenesetre lehetne jobb is! Bár be kell vallanom: eddig még mindig használt. Rendszerint 1-2 napi teaivás után kigyógyultam a nyavalyából.
Çam fıstığı, fenyőmag. Más török nevei: dolmalık fıstık, beyaz fıstık. Feleségem elsősorban a Helva nevű édesség készítésére használja, de például a dolma, a töltött hideg előételekhez is jó.
Çörek otu, (Latin neve: Nigella,) magyar nevét sajnos nem tudom! Feleségem a növény apró fekete magjait a péksütemények tetejére szokta szórni. Állítólag jó hatással van a puffadások megelőzésére! (De például áldott állapotban lévő nők számára nem ajánlott a fogyasztása, mert esetleg megindíthatja a szülést.)
Kimyon, köménymag - (Latin neve: Carum carvi f. biennis és/vagy Carum carvi L.)
Szintén a törökországi konyha egyik fontos fűszere. Például a paradicsomkrém egyik alkotóeleme, de a húsételek, a töltött ételek, a levesek ízesítésére is használjuk.
Sumak, (somak), szumák - (Latin neve: Rhus coriaria) a salátafélék ízesítésére, illetve a bulgurból készült ételekhez használjuk. Íze kicsit savanykás…
Defne, babérlevél, a halételekhez, húsételek készítéséhez használatos nálunk. Itt úgy tartják: baktériumölő hatása van. Tehát nemcsak az íze miatt fontos.
Sarımsak, fokhagyma - (Latin neve: Allium sativum) Teljesen ugyanolyan, mint a Magyarországon termesztett, és például a Budapesti Nagycsarnokban „hungarikumként” a külföldi turistáknak kínálgatott fokhagyma. Itt is füzérekbe fonják… és tavasztól késő őszig megtalálható az itteni piacokon.
Maydanoz, petrezselyem - (Latin neve: Petroselinum sativum). Nálunk salátaként is fogyasztják, és különféle ételek ízesítésére is használjuk. Mivel többnyire egész évben (így télen is) kapható, szárított formában nem túl elterjedt. (Bár a sógornőm például épp most kísérletezik vele, hogy később is használható szárítmányt készítsen belőle.) Nálunk inkább a fagyasztóban szokott pár napot „várakozni”…
Roka, vadsóska. Szintén fűszeres, kicsit fanyar íze miatt kedvelt, bár csak nyersen saláták készítéséhez használjuk.
Susam, szezámmag – pogácsafélék, és a börekek fontos fűszerfélesége.
Karanfil, szegfűszeg. Gyümölcs kompótok, teaféleségek ízesítésére használjuk.
Hardal, mustár – használata most van terjedőben. A konyhánkban sem volt használatos korábban.
És, ami most éppen nincs itthon:
Adaçayı, zsályalevél – (Latinul: Salvia officinalis, vagy Salvia aethiopis) Másik török nevei: bahçe adaçayı, dişotu; magyarul ismert még kerti zsálya, vagy orvosi zsálya néven is. Fontos gyógynövény, és sokoldalú fűszernövény is. Törökországban azt tartják róla, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a szívinfarktus veszélyét, vértisztító és baktériumölő hatású, valamint jó hatással van az orr- és a töröknyálkahártya gyulladások megelőzésére is. Magyarán: a zsályalevelekből készült, esetleg mézzel ízesített tea, sokat segíthet (különösen a téli megfázásos időszakban) az orrdugulások, torokfájások elleni védekezésben.
Ardıç, borókabogyó - (Latinul: Juniperus communis) Másik török neve: Adi ardıç. Azt olvastam róla, hogy segíti a vesekő és vesehomok eltávolítását és jó a reumatikus panaszok ellen is. Mellesleg sült húsokhoz is lehet használni, mint fűszerféleséget. (Ne sokat, csak pár szemet!)
Biberiye, rozmaring - (Latinul: Rosmarinus officinalis) Másik török neve: kuşdili otu. Húsételek készítéséhez, például a sült bárányborda egyik elengedhetetlenül fontos ízesítő anyaga, fűszere.
Safran, sáfrány – sárga színű festő anyaga miatt például a rizs színezésére használható.
Haşhaş, vagy haşhaş tohumu, mák - (Latinul: Papaver somniferum). Állítólag az érett mák szemek nem tartalmaznak az egészségre káros anyagot, ennek ellenére itt előbb leforrázzák és csak azt követően használják fel, főleg süteményféleségekhez, péksüteményekhez. A forrázás következtében azonban sajnos nemcsak a színe változik barnára, de jellegzetes „mákos” íze is oda lesz.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon jó összefoglaló, jó volt olvasni! A nigella mag hagymavirágmag másnéven! :))

    VálaszTörlés
  2. Akkor valószínűleg így pontosabb: ÇÖREK OTU – Latinul Semen Niggelle - magyarul hagymavirágmag. Köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
  3. Merhabalar!
    Lám-lám, milyen az élet: ma 3 boltban is voltam bevásárolni és egyebek mellett a listán volt a Çam fıstığı, a fenyőmag is. De nem találtam a szokott helyén a boltban. Kénytelen voltam gyorsan haza telefonálni, hogy a Dolmalık Fıstık van ugyanazon a helyen, és (szerintem) nagyon hasonlít a fenyőmagra... Jól sejtettem... estére tehát egy finom édesség Irmik helva lesz a jutalmam. Megérte nem?

    VálaszTörlés
  4. Delicioso, maravilha, parabens seu blog é muito criativo. bjs

    VálaszTörlés
  5. A Heliko Pylori baktériumot milyen füszernövényekkel lehetne kiirtani,tudja valaki?

    VálaszTörlés
  6. MERHABA Kedves Katalin!
    Sajnos nem tudok olyan fűszernövényről, ami 100%-osan jó lenne ez ellen a baktérium ellen. De írtam egy cégnek, aki most nyitott irodát itt nálunk Isztambulban és van irodájuk Magyarországon is. Ez a cég olyan (növényi anyagokból készült) termékeket forgalmaz, amelynek segítségével kiürülnek a baktériumok és a kféle élősködők a szervezetből.
    Azt olvastam egy veboldalon, hogy: “A Helicobacter pylori nevű pálca alakú baktérium a gyomor savas közegében érzi jól magát, ott telepedik meg és szaporodik. Kezelése kombinált antibiotikus kúra + savtermelést csökkentő gyógyszer egyidejű bevétele."
    Remélem ez az említett cég más megoldásokat is tud ajánlani!
    Persze közben azért még megnézem az itteni fűszeres könyveket is, hátha még találok valami.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Katalin!
    Úgy tűnik ez a HP baktérium tényleg nem tréfa dolog!
    Máris itt a válasz,amit fentebb jeleztem, h valószínűleg jönni fog! Gyors, meglepően gyors volt a cég!
    Íme a válaszuk:
    "Ezzel a kérdéssel érdemes lenne az illetőnek az orvosához fordulnia, mivel ez elég kevés információ ahhoz, hogy meglehessen állapítani a probléma forrását és egyéb kivizsgálás is szükséges lenne.
    Ahogy Ön is írta, ezek a baktériumok valóban, a gyomor savas közegébe telepszenek meg és szaporodnak. Probléma akkor van, ha ezek túl szaporodtak.
    Egy méregtelenítést mindenképpen tanácsolnék. A Colonix program is segíthet ezeknek a baktériumoknak a csökkentésében. 3 hónap Colonix program, valamint 3 hónap Flora Protect fogyasztása javíthat az állapotán.
    Üdvözlettel:
    Mészáros Ildikó
    DrNatura Magyarország
    www.drnatura.hu
    www.drnatura.eu"
    Jómagam most ennyit tudtam segíteni... talán érdemes lenne felvenni a céggel a kapcsolatot!

    VálaszTörlés
  8. Kiegészítés a fentiekhez:
    Az itteni „füveskönyvek” szerint több olyan fűszernövény is van, aminek baktériumölő hatása lehet. Ám ezek az információk, csak nagy általánosságokban szólnak ezekről a dolgokról, a HP baktériumot konkrétan nem említik egyik helyen sem. Ebből fakadóan ez már annyira speciális eset, h ezzel tényleg csínján kell bánni. Ráadásul ebben az esetben alighanem a fűszernövények helyett inkább a gyógynövények nyújthatnak valamilyen megoldást. A fűszerek, fűszernövények elsődleges feladata ugyanis az ételek ízesítése… az, hogy némelyiknek baktériumölő hatása is lehet, csak másodlagos! A kezemben lévő Şifali Bitkiler Ansiklopedisi (Gyógynövény Enciklopédia) csak egy a sok hasonló kiadvány közül. A több mint 700 oldalas könyvben sok érdekes olvasnivaló van, évek óta családunk egyik legfontosabb kézikönyve. Gyakran bele-bele lapozgatunk, elég jól ismerjük már a tartalmát, de egy ilyen speciális dologra – sajnos nincs ebben sem válasz. Itt Isztambulban egyébként most nagy divatja van – az éppen aktuális disznónátha miatt is – a természetes, növényi anyagok használatának. Nálunk a gyógynövényeket és a fűszerek nagy részét azonos helyen árusítják, bár itt is megkülönböztetünk jobbára csak fűszereket (baharatlar), illetve gyógynövényeket is árusító aktarokat! Illetve, vannak növényféleségek, amelyek egyszerre fűszerekként, vagy gyógyító hatásuk miatt is használatosak! A gyógyító hatás esetenként az is jelentheti, h nem engedi az illető növényféleség tovább (vagy jobban) szaporodni a szóban forgó baktériumokat!
    Száz szónak is egy a vége: jobb lenne ezzel a dologgal inkább szakemberekhez fordulni!
    Például a kekik (a kakukfű) is lehet(ne) akár egyfajta segítség, de - hangsúlyozom - NEM MEGOLDÁS, annak ellenére,h antiszeptikus hatása van! Ezért itatja velem is a feleségem, ha náthás vagyok, vagy meg vagyok fázva... ráadásul pocsék az íze! Hogy a gyomorban, savas közegben milyen hatást fejt ki - konkrétan nem tudom!

    VálaszTörlés
  9. Kedves ED Ferenci!

    Sajnos email címet nem találtam, ahova írhatnék, így ide írom, hogy egy nagyon remek blogod van!.
    Pont ma tévedtem be egy török élelmiszerboltba, ahol rengeteg izgalmas dolgot láttam. (egy-néhányat kis is szeretnék próbálni, biztosan csemegézni fogok a receptjeid között).
    Egyébként a magyar és a török konyha között sok hasonlóság van, legalább is erre jöttünk rá, mikor anno Erasmusos diák koromban Finnországban együtt főztünk a török lányokkal.

    Szép napot,
    Lildu

    VálaszTörlés
  10. Merhaba Kedves Lildu!
    A feleségem nevében is köszönöm a hozzászólást. Meg is beszéltük, hogy rövidesen még több receptet, képet, írást töltünk fel. Sajnos az elmúlt hónapokban kicsit elhanyagoltuk a blogunkat... más elfoglaltságaink voltak...
    Való igaz - mint írod:"a magyar és a török konyha között sok hasonlóság van". Mi ezt, mint magyar-török házaspár, nap mint nap megéljük, átéljük. Éppen ezért szeretnénk tapasztalatainkat másokkal is megosztani, megismertetni...
    Üdv.

    VálaszTörlés