2009. július 21., kedd

CSALÁDUNK KEDVENCE

A SAJTOS BÖREK



Ami Magyarországon a rétes, az itt Törökországban a börek. Na, nem mintha tényleg annyira hasonlítanának egymásra a rétes és a börek. Nekem mindenesetre a börekről mindig a hazai rétes jut az eszembe. Mellesleg a balkáni országokban is ismerik ezt a tésztaféleséget, mégpedig burek néven!



Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 10 dkg sajt, 4 evőkanál joghurt, 1 dkg élesztő,1 tojás, 2 evőkanál olívaolaj, kevés petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, só és bors.
A lisztet az élesztővel, a tojással, az olajjal és egy csipetnyi sóval, sima, lágy tésztává gyúrjuk.
A reszelt sajtot (vagy lehet krémsajt is) elkeverjük a petrezselyemzölddel és az apróra vágott vöröshagymával és megborsozzuk.
A tésztából diónyi labdacsokat készítünk, amelyeknek a közepébe kevés sajtmasszát nyomkodunk. Ezután könnyedén összenyomjuk őket. Majd olajjal kikent tepsiben a sütőbe tesszük és közepes lángon, kb. 20 percig aranyszínűre sütjük.
Megjegyzés: A töltelékbe fokhagymán pirított, sózott, borsozott darált húst is keverhetünk. Édes töltelékkel pedig, desszertként is felszolgálható.
Ayse, a feleségem a börek készítéshez yufkát (jufkát) használ. Ez olyan nagy, mint az étekezőasztal. Íze és állaga, kicsit hasonlit a mi palacsintánkhoz... A tepszibe egyben helyezi be a yufkát, ráteszi a sajtos, joghurtos, petrezselyemzöldes keveréket, lefedi, majd sütőbe, mikróba teszi. Amikor szép barna a teteje kiveszi... nagyon finom!
Ja, és majd elfelejtettem: a yufkát azt szinte mindig én szoktam megvenni. Szerencsére nem kell érte messze menni, csak a szomszéd utcába... Mellesleg a környékünkön 4-5 helyen is készítenek yufkát, de ez a szomszéd utca beli a legjobb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése